Företaget är så synonymt med elektroniska signaturer att dess namn ofta används som ett verb för själva handlingen. Varumärkesmedvetenhet är något som jag tittar extra mycket på när det kommer till val av aktier. Detta har gjort att DocuSign kunnat ta väldigt mycket marknadsandelar
DocuSign i det stora hela

Kanske kommer du ihåg de dagar då vi, till exempel, dyker upp på ett kontor och spenderar timmar på att underteckna dokument. Dessa dagar kan du göra pappersarbetet nästan var som helst, med ett klick. DocuSigns e-signaturer förbättrar signaturer på nästan alla sätt: De är verifierade och säkrade, kan inte manipuleras med eller ändras, kan enkelt lagras och hämtas och sparar pengar och tid för nästan alla. Dessutom innebär det faktum att det sker digitalt att signering enkelt kan integreras i andra arbetsflöden – ett viktigt faktum som vi kommer tillbaka till inom kort.
DocuSign har uppskattningsvis 70% av marknadsandelen av den globala e-signaturmarknaden, medan dess konkurrenter – Adobe, HelloSign, PandaDoc och andra – gör anspråk på bara rester av den återstående marknaden.
Det är dock fortfarande tidiga dagar. DocuSign förväntar sig att generera mer än 2 miljarder dollar i intäkter under innevarande räkenskapsår, men det är bara en liten väg mot den 25 miljarder dollar marknad som finns för e-signatur. Med en enorm investering i utveckling (19% av intäkterna förra året) och ett långt försprång tror jag att företagets marknadsandel sannolikt inte går någon annanstans än upp.
Företaget har integrerat e-signatur i hundratals tredjepartsplattformar, från t.ex. Salesforce.com och Microsoft till backoffice-plattformar som Workday, SAP och många fler.
Och det är där historien blir bättre. Genom att hålla sakerna i den digitala sfären öppnar företaget ytterligare möjligheter i ett framväxande område som kallas kontraktets livscykelhantering (CLM). Och DocuSign tror att det representerar ytterligare en 25 miljarder dollar affärsmöjlighet.
Varför gillar jag DocuSign?
Underskrifter är limmet som håller överenskommelser och det finns mycket effektivitet att vinna. Här är ett exempel på hur ett avtal kan ta form med DocuSign CLM:
En säljare skapar snabbt ett kontrakt baserat på typiska företagsvillkor. De kan ange sina kundspecifikationer i en enkel form för att individualisera kontraktet och sedan förhandla om eventuella ändringar. Om en chef behöver godkänna t.ex. en rabatt, dyker det automatiskt upp i arbetsflödet och genererar en begäran om en digital signatur, även när säljaren är i fältet.
Verkliga avtalsändringar äger rum inom DocuSign, som spårar ändringar och undviker all versionförvirring. Om klienten infogar en viss juridisk jargong kontrollerar DocuSign den mot ett bibliotek med liknande klausuler som är godkända av företaget eller lyfter fram potentiella problem. Om det behövs kan ytterligare en godkännande utlösas baserat på fördefinierat arbetsflöde.
Och när kontraktet faktiskt undertecknas lagras det automatiskt i ett arkiv som sedan kan utlösa ytterligare händelser, som att generera fakturor och skicka ut påminnelser om förnyelse etc.
Detta är CLM: s värld, och jag tror att det kommer att bli en integrerad del av hur saker görs hos många företag. Men det är bara att komma igång nu, eftersom e-signatur är en förutsättningsteknik. Utan den viktigaste ingrediensen finns dokument på papper och det digitala arbetsflödet går sönder.
Det ger DocuSign en bra position för att dominera denna verksamhet. IT-forskningsföretaget Gartner erkänner DocuSign som en av bara fyra ledare i CLM, medan dess konkurrenter (Icertis, Agiloft och Conga) alla är mindre, privata företag med mycket mindre kundbaser.
Varför köper jag DocuSign nu?
DocuSign såg sin verksamhet snabbt accelerera under pandemin när fler företag letade efter ett effektivt sätt att få till stånd avtal när möten ansikte mot ansikte blev opraktiska. När företag väl har antagit e-signatur är det osannolikt att de kommer att överge den metoden. Frågan många ställer sig nu är om detta var bara en ökning pga pandemin eller om det är en ökning som kommer bestå. Kommer den starka tillväxttakten på 49% som vi såg under 2020 att fortsätta eller kommer den att minska kraftigt?
Även om det senast rapporterade kvartalet endast delvis överlappar pandemins start, fortsatte intäktsökningen att accelerera till 58%. Befintliga kunder växer själva och köper mer e-signaturkapacitet. Men det återspeglar också fler företag som integrerar CLM-lösningar i sina arbetsflöden. Och som VD Dan Springer sa i företagets senaste samtal, “när företag … omvandlar sina avtalsprocesser, går de helt enkelt inte tillbaka.”
Särskilt viktigt är att de internationella intäkterna som ökade med 84%. En stor del av företagets framtida marknad ligger utanför USA, men medan DocuSign används i över 180 länder har ledningen fokuserat mest på sin inhemska marknad tills nyligen. Internationella affärer var 20% av de totala intäkterna förra året, med fokus på bara en handfull europeiska länder, men över tiden förväntar jag mig att den blir hälften eller mer av totalen. Företaget öppnade nyligen sin verksamhet i Mexiko, som är tänkt att vara ett latinamerikanskt nav, och har planer på att expandera även i Japan och Sydostasien.
Tagged with: Docusign