
Vi är bara en vecka in i 2022 och redan är många investerare nervösa. Efter tre utomordentligt starka år för aktiemarknaden med årlig avkastning på 31 %, 18 % och 29 % för S&P 500 och 38 %, 48 % och 27 % för Nasdaq 100, är det naturligt att tro att aktier är redo att sättas tillbaka. Faktiskt, efter bara fem dagars handel är S&P 500 nere med nästan 2 % och Nasdaq har fallit 4,5 %.
Många enskilda aktier har gått ännu sämre. Efter att ha ökat med 63 % 2021, har samarbetsmjukvaruspecialisten Atlassian presterat sämst i Nasdaq 100, och sjunkit med 20 % den senaste veckan. Lemonade som vi har skrivit om många gånger har sjunkit som en sten i havet.
Det är inte mycket bättre i andra områden med högre risk. Bitcoin har fallit med mer än 11 % under årets första vecka, vilket vänder en del av dess 60 % uppgång 2021. Ethereum (CRYPTO: ETH) har sjunkit brantare 17 % och tappat mark efter att ha stigit mer än 400 % förra året.
Finns det en säkrare resa?
en tuffa starten på 2022 har fått många investerare att fråga sig om de borde flytta ut från aktiemarknaden och andra högriskområden och fokusera mer på säkrare investeringar. Det är en fullt förståelig impuls, och visst kan det ligga någonting i det. Det beror mestadels på vilken tidshorisont du sparar. Sparar du i mindre än 5år så kan det vara idé att flytta innehav till fonder eller mer räntebärande papper. Har du en tidshorisont på 10år+ så skulle jag säga att tiden nu är bara en piss i havet.
Det är dock viktigt att förstå begränsningarna för de investeringar som människor anser vara säkra. I synnerhet kan det som är säkert i ett avseende vara allt annat än säkert i ett annat, och det kan leda till otäcka överraskningar om du räknade med ett absolut skydd mot förluster i din portfölj.
Till exempel, under bostadsbubblan i början och mitten av 2000-talet, förblev både investerare och husägare trygga i tron att bostadsfastigheter aldrig skulle kunna förlora i värde. Så visade sig inte vara fallet, och det förde det finansiella systemet till randen av kollaps.
Långsiktigt sparande
Min avsikt med att påpeka riskerna med säkra investeringar är inte att få dig att känna att det inte finns något du kan göra för att skydda dig från marknadsvolatilitet. En korrekt tillgångsallokering som är knuten till din risktolerans kan göra nedgångar mer uthärdliga samtidigt som du håller dig på rätt spår för att nå dina långsiktiga finansiella mål.
Tillgångsallokering fungerar dock bara om du konsekvent följer den. Det innebär att vara beredd på tillfälliga förluster även på de delar av din totala portfölj med lägre risk.
Att plötsligt besluta sig för att öka din allokering till “säkra” tillgångar kan verka som ett smart drag i tider av problem, men det kan slå tillbaka på spektakulära sätt. I det ljuset kan det faktiskt fungera bättre i det långa loppet att hålla en lämplig nivå av tillgångar på aktiemarknaden – även om det innebär att hantera smärtsamma nedgångar som det vi har sett nyligen.
Tagged with: Aktienedgång • Risk • Säkra investeringar